Optim Safety Signs S.R.L. oferă următoarele servicii: vizitarea locurilor de muncă unde personalul beneficiarului desfășoară activitate, intervievarea lucrătorilor, inspectarea echipamentelor de muncă și a locurilor de muncă, colectarea și analizarea informațiilor necesare pentru elaborarea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor, întocmirea sau actualizarea instrucțiunilor proprii de securitate și sănătate în muncă, precum și verificarea însușirii și aplicării de către toți lucrătorii care desfășoară activitate în folosul beneficiarului a regulilor de apărare împotriva incendiilor prevăzute în cadrul instrucțiunilor.
În conformitate cu prevederile art. 19 lit. g) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, administratorul unității are obligația „de a elabora instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor”. Mai mult, potrivit prevederilor art. 19 lit. h) din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, conducătorul unității trebuie „să verifice dacă salariații cunosc și respectă instrucțiunile necesare privind măsurile de apărare împotriva incendiilor și să verifice respectarea acestor măsuri, semnalate corespunzător prin indicatoare de avertizare, de către persoanele din exterior care au acces în unitatea sa”.
În continuare, facem precizarea că instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor sunt amintite printre actele de autoritate care trebuie emise de conducătorul unității (art. 17 lit. b și art. 20 alin. 2 lit. a din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor). De asemenea, afișarea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor este una dintre componentele principale ale „organizării apărării împotriva incendiilor la locul de muncă”, în conformitate cu prevederile art. 23 lit. c) din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor.
Potrivit art. 33 alin. (2) din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor, „instrucțiunile de apărare împotriva incendiilor trebuie să cuprindă:
a. prevederile specifice de apărare împotriva incendiilor din reglementările în vigoare;
b. obligațiile salariaților privind apărarea împotriva incendiilor;
c. regulile și măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor pentru exploatarea instalațiilor potrivit condițiilor tehnice, tehnologice și organizatorice locale, precum și pentru reparații, revizii, întreținere, oprire și punere în funcțiune;
d. evidențierea elementelor care determină riscul de incendiu sau de explozie;
e. prezentarea pericolelor care pot apărea în caz de incendiu, cum sunt intoxicările, arsurile, traumatismele, electrocutarea, iradierea etc., precum și a regulilor și măsurilor de prevenire a acestora”.
Încălcarea dispozițiilor legale referitoare la elaborarea instrucțiunilor de apărare împotriva incendiilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei (art. 45 pct. III lit. e din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor).