Optim Safety Signs S.R.L. oferă următoarele servicii: colectarea și analizarea informațiilor necesare pentru întocmirea sau actualizarea documentului „evaluarea riscurilor”, vizitarea locurilor de muncă unde personalul beneficiarului desfășoară activitate, intervievarea lucrătorilor, inspectarea echipamentelor de muncă, precum și întocmirea, verificarea și imprimarea documentului „evaluarea riscurilor”.
Cadrul legal este asigurat de următoarele acte normative:
– Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006;
– Normele Metodologice din 2006 de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
Potrivit art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, angajatorul are obligația „să realizeze și să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea și sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice”.
Conform art. 15 alin. (1) pct. 1 din Normele Metodologice din 2006 de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, identificarea pericolelor și evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv executantul, sarcina de muncă, mijloacele de muncă/echipamentele de muncă și mediul de muncă, pe locuri de muncă/posturi de lucru, face parte dintre activitățile de prevenire și protecție, cu caracter obligatoriu, care trebuie desfășurate în cadrul întreprinderii și/sau al unității.
Mai mult, „evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate” și „combaterea riscurilor la sursă” fac parte dintre principiile generale de prevenire a accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale care au fost enumerate de către legiuitor în cadrul art. 7 alin. (3) din Normele Metodologice din 2006 de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
În conformitate cu prevederile art. 15 alin. (3) din Normele Metodologice din 2006 de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, evaluarea riscurilor cu privire la securitatea și sănătatea în muncă la nivelul întreprinderii și/sau unității, inclusiv pentru grupurile sensibile la riscuri specifice, trebuie revizuită, cel puțin, în următoarele situații:
a. ori de câte ori intervin schimbări sau modificări în ceea ce privește tehnologia, echipamentele de muncă, substanțele ori preparatele chimice utilizate și amenajarea locurilor de muncă/posturilor de muncă;
b. după producerea unui eveniment;
c. la constatarea omiterii unor riscuri sau la apariția unor riscuri noi;
d. la utilizarea postului de lucru de către un lucrător aparținând grupurilor sensibile la riscuri specifice;
e. la executarea unor lucrări speciale.
Încălcarea dispozițiilor legale referitoare la realizarea evaluării riscurilor pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei (art. 39 alin. 4 din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006).