Optim Safety Signs S.R.L. oferă următoarele servicii: vizitarea locurilor de muncă unde personalul beneficiarului desfășoară activitate, identificarea locurilor care prezintă pericol de incendiu, stabilirea lucrătorilor responsabili cu stingerea incendiilor, stabilirea lucrătorilor responsabili cu evacuarea personalului, precum și întocmirea, verificarea și actualizarea documentului „organizarea activității de apărare împotriva incendiilor la locul de muncă”.
În conformitate cu prevederile art. 21 din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor, organizarea activității de apărare împotriva incendiilor la locul de muncă „are ca scop asigurarea condițiilor care să permită salariaților/persoanelor fizice ca, pe baza instruirii și cu mijloacele tehnice pe care le au la dispoziție, să acționeze eficient pentru prevenirea și stingerea incendiilor, evacuarea și salvarea utilizatorilor construcției, evacuarea bunurilor materiale, precum și pentru înlăturarea efectelor distructive provocate în caz de incendii, explozii sau accidente tehnice”.
Potrivit art. 25 alin. (1) din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor, „organizarea intervenției de stingere a incendiilor la locul de muncă presupune:
a. stabilirea mijloacelor tehnice de alarmare și de alertare în caz de incendiu a personalului de la locul de muncă, a serviciilor profesioniste/voluntare/private pentru situații de urgență, a conducătorului locului de muncă, proprietarului/patronului/administratorului, precum și a specialiștilor și a altor forțe stabilite să participe la stingerea incendiilor;
b. stabilirea sistemelor, instalațiilor și a dispozitivelor de limitare a propagării și de stingere a incendiilor, a stingătoarelor și a altor aparate de stins incendii, a mijloacelor de salvare și de protecție a personalului, precizându-se numărul de mijloace tehnice care trebuie să existe la fiecare loc de muncă;
c. stabilirea componenței echipelor care trebuie să asigure salvarea și evacuarea persoanelor/bunurilor, pe schimburi de lucru și în afara programului;
d. organizarea efectivă a intervenției, prin nominalizarea celor care trebuie să utilizeze sau să pună în funcțiune mijloacele tehnice din dotare de stingere și de limitare a propagării arderii ori să efectueze manevre sau alte operațiuni la instalațiile utilitare și, după caz, la echipamente și utilaje tehnologice”.
Datele privind organizarea activității de stingere a incendiilor la locul de muncă „se înscriu într-un formular tipărit pe un material rezistent, de regulă carton, și se afișează într-un loc vizibil, estimat a fi mai puțin afectat în caz de incendiu” (art. 25 alin. 2 din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor).
Structura-cadru a documentului „organizarea apărării împotriva incendiilor” este prezentată în cadrul Anexei nr. 1 la Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor (art. 25 alin. 4 din Normele Generale din 2007 de apărare împotriva incendiilor).